Mungbonen Mousse

Lang leve peulvruchten
Peulvruchten zijn kleine plantaardige eiwitbommetjes. Het goede nieuws: je hebt onwijs veel verschillende soorten peulvruchten. Kikkererwten zijn lekker, maar ik wilde weleens wat nieuws proberen. Variatie houdt alles leuk, ook een veganistisch of vegetarisch dieet. Ik heb verschillende soorten gedroogde peulvruchten gekocht, dus niet uit blik. Gedroogde peulvruchten hebben twee voordelen: goedkoper én minder gasontwikkeling in je buikje! Op deze blog kun je meer hierover lezen.

Mungbonen zijn kleine groene boontjes. Daarmee wilde ik als eerst aan de slag. Gewoon koken en in een salade verwerken. Op de verpakking stond: “24 uur weken, dan goed spoelen en daarna 1 uur koken”. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen waren de boontjes al na 30 minutes erg zacht geworden. Een salade ging het niet worden. Weggooien dan?

Echt niet! Ik zag de groene boontjes, dacht aan andere groene producten. Toevallig had ik nog boerenkool “blokjes” in de vriezer liggen. Ik had zin om iets anders dan pindakaas op mijn brood te doen (gebeurt zelden trouwens…). Hummus vind ik ook heerlijk. Een blik op mijn nieuwe Magimix en het idee was geboren: mungbonen mousse.

Bevroren boerenkoolMungbonen in de foodprocessor

Mungbonen mousse

Multifunctionele mousse
Deze mungbonen mousse kan, naar mijn idee, echt op zoveel manieren genoten worden. Op crackers en brood. Maar je kunt hem ook gemakkelijk op tafel zetten bij het borrelen met wat tortillachips. Of als dip met rauwe groenten.

Maar wat dacht je van een heerlijk pastagerecht? Schep simpelweg de mousse door versgekookte sojaboon noedels (voeg wat kookwater van de noedels toe; dan blijft de mousse beter kleven). Knapperige cherrytomaten of geroosterde paprika erbij, scheutje olijfolie en verse citroensap. Een eetlepel edelgistvlokken eroverheen als vervanging voor de parmezaanse kaas.

Vegan pasta met mungbonen mousse
Amaizin groene sojaboon noedels met Mungbonen Mousse

Ik had trouwens nog een open pakje kokosmelk in de koelkast. Ik deed een scheutje bij de mousse om te kijken hoe dat smaakt: heerlijk! Het maakt de mousse nog smeuïger en de kokossmaak proef je amper. Al vind ik kokos en de smaak ervan bijna bij alles lekker, dus ook hierbij. De bevroren boerenkool kun je uiteraard vervangen voor verse boerenkool. Of spinazie of rucola.

Ingrediënten

250 gram bevroren boerenkool
200 gram gedroogde mungbonen (o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
1/2 rode ui
Sap en schil van 1/2 biologische citroen
3 el edelgist
1 el mosterd
40 ml water (of 20 ml water + 20 ml kokosmelk)

Peper en zout na smaak toevoegen

Werkwijze

 1. Week de mungbonen 8-12 uur, bv. terwijl je slaapt.
 2. Spoel de mungbonen goed met koud water en kook ze in ongeveer 20 minuten zacht. Giet af en spoel wederom met koud water.
 3. Ontdooi de boerenkool. Druk hem voorzichtig aan in een zeef om overtollig water te verwijderen.
 4. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en mix tot een semi-glad mengsel.
 5. Klaaaaaarrrrrrrrrr.

Geen foodprocessor? Gelukkig kun je dit recept ook maken met behulp van een simpele staafmixer. Doe alle ingrediënten in een grote kom en pureren maar. Zorg er wél voor dat je de rode ui alvast gesnipperd hebt.

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wilma schreef:

  Vanmiddag gemaakt, zojuist gegeten.
  Echt verrassend lekker en zo makkelijk te maken.
  Gr. Wilma

  Like

  1. realfoodfillment schreef:

   Hi Wilma, ah wat leuk. En tof dat je mungbonen hebt kunnen vinden. Ik zal nog even vermelden dat ze verkrijgbaar zijn bij de Ekoplaza 🙂 Groetjes Deike

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s