Knapperige Muesli

Nippend aan mijn zoethout thee denk ik ineens aan hoe ik thee vroeger dronk. Dat was standaard met flink wat melk en suiker. Water? Dat was alleen lekker met een smaakje. Dus er ging altijd een flinke scheut limonade bij. Die limonade zorgde er trouwens voor dat mijn tandarts nóg rijker werd 😉

Etiketten lezen
Jaja, er is veel veranderd sinds dat bezoek aan die Praktijk van Natuurgeneeskunde. Ik herinner me nog de verschillende diëten die ik moest volgen. Een daarvan was 100% suikervrij. Zo moeilijk kon dat niet zijn, dacht ik. Maar eenmaal aan de slag met “etiketten lezen”, realiseerde ik me dat het nog best een uitdaging zou worden. Ketchup, mayonaise, ingeblikte bonen, chips, brood… Ik had niet gedacht dat suiker zich ook in zulke producten zou bevinden. Suiker staat ook niet altijd als “suiker” aangegeven. Er zijn veel schuilnamen. Even schrikken bij het zien van deze deze lijst…

Muesli was een van mijn ontbijt favorieten. Gelukkig vond ik varianten zonder toegevoegde suikers. Cruesli was sowieso een dikke No-Go: die havervlokken blijven niets voor niets zo goed aan elkaar kleven om er een soort “koekjes” van te maken. En toen was het er ineens: granola. Nog nooit van gehoord. De gezonde “look” van de verpakking gaf me hoop: allerlei granen, zaden en noten in de oven gebakken, zonder geraffineerde suikers.

Inmiddels wist ik wel dat schijn kan bedriegen, dus het ingeburgerde “etiket lezen” werd wederom gehandhaafd. De conclusie? Granola is helemaal niet zo gezond. Er zit vaak veel vet en suiker in. Ja… honing is ook gewóón suiker.

Suiker in je lichaam
Je lichaam maakt insuline aan om alle soorten suiker te verwerken (transporteren naar cellen die behoefte hebben aan energie). Nu zitten die cellen hier niet altijd op te wachten, bijvoorbeeld als je na een bak Ben & Jerry’s ook nog aan die reep Tony’s Chocolonely begint. Insuline kan de suikers niet kwijt en zet het dan maar om in lichaamsvet. Een mooie reserve. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Naast weinig suiker nuttigen, helpt het ook om eetmomenten over de dag te verdelen, lekker te bewegen en stress zoveel mogelijk te ontwijken.

Dus dan maar aan de muesli blijven. Maar dat knapperige van granola vind ik zó lekker.
Dus ik besloot het zelf te maken. Mijn Knapperige Muesli. Ik trok de voorraadkast open en gooide echt van alles op de bakplaat. Een klein beetje kokosolie erbij, één eetlepel ahornsiroop. Het resultaat? Heerlijk. En de geur van gebakken granen en zaden, noten en specerijen in je huis… Wie maakt dat niet gelukkig!

Gezonde glutenvrije Knapperige Muesli in de ovenKnapperige glutenvrije muesli uit de oven

Ingrediënten

125 gram grove havervlokken
70 gram sojavlokken
50 gram boekweit
40 gram canihua (of quinoa)
40 gram amaranth
30 gram pompoenpitten
150 gram gemengde noten, grof gehakt
3 el heel lijnzaad
30 gram gesmolten kokosolie
10 ml water
1 el ahornsiroop
1 el gemalen kaneel
1 el vanille extract
1 tl gemalen kardemom
1 tl fijn Himalaya zout

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Neem een groot bakblik en meng hierop alle ingrediënten (gewoon met de schone handjes).
  3. Bak 10 minuten in de oven, even husselen, 10 minuten oven, husselen, 10 minuten oven.
  4. Je Knapperige Muesli is klaar als hij goudbruin is.
  5. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

Bovenstaande versie is overigens glutenvrij. Speel vooral met de ingrediënten. Als je kokosrasp wilt toevoegen, doe dit dan in de laatste 5 minuten. Uitgangspunt is om zo min mogelijk vet en suiker toe te voegen. Die knapperigheid bereik je wel 🙂

Gezonde glutenvrije Knapperige Muesli voor ontbijt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s