Tricolore Quinoa met Havergrutten

Ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en ik vind het zo fijn om er rustig van te kunnen genieten. Ik vind het sowieso fijn om de tijd en rust te nemen bij iedere maaltijd. Lekker bewust eten, genieten van elke hap. Een tijdje geleden was dit wel anders. Eten op tafel, telefoon aan de rechterkant, laptop voor m’n neus. Oh, dan weer even opstaan om iets te doen.

Focus in alle drukte
Dit is trouwens niet alleen met eten zo. Ik ben snel afgeleid en wil van alles tegelijk doen. Dus ik heb mezelf als doel gesteld om meer focus te hebben. Bijvoorbeeld 1 of 2 to-do’s op een dag. Niet meer willen doen. Morgen is weer een nieuwe dag. “Niets doen” is namelijk ook helemaal prima.  Ik ben er nog langes niet hoor (… terwijl ik dit schrijf, heb ik alweer 2 keer op mijn telefoon gekeken…). Maar een begin is gemaakt!

Toch zijn de drukke dagen onvermijdelijk. Druk op werk of alle gezellige feestjes die nét in dezelfde week plaatsvinden. Dan is het wel wat lastiger om uitgebreid de tijd te nemen om te ontbijten. Laat staan om de tijd te nemen om het klaar te maken. Hoe tof zou het zijn, als je ontbijt in elkaar wordt getoverd terwijl je slaapt? En dat je ’s ochtends alleen nog alles in een Tupperware hoeft te scheppen, eventueel wat toppings erop en op pad kan gaan? Iets gezonds, voedzaams en lekkers. Iets anders dan die standaard banaan en mueslireep.

Power ingrediënten voor een power dag
De hoofdingrediënten van dit power ontbijt zijn havergrutten en quinoa. Havergrutten zijn gesneden haverkorrels en super populair in Amerika. Daar worden ze ook wel “steel-cut oats” genoemd. Wat ik zo tof vind aan havergrutten, is de textuur die ze aan je pap geven. Heel anders dan bij havervlokken (geplette haverkorrels). Haver is heel gezond en voedzaam. Hier lees je meer over de vele voordelen. Dankzij Havermoutje zijn havergrutten nu ook verkrijgbaar in Nederland, o.a. bij de Ekoplaza. Op naar quinoa… wie kent het niet?! Quinoa is het populairste superfood ter wereld. Het is dan ook een van de meest proteïne-rijke plantaardige voedingsbronnen. Doordat het alle essentiële aminozuren bevat, is het een complete eiwitbron. Havergrutten en quinoa zijn van nature glutenvrij en hebben een lage glycemische index. Dit laatste betekent dat ze een lage invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Dus een kleine kans op hongergevoel (vreetkick) en slaperigheid. Iets wat je tijdens een drukke dag ook écht niet kunt gebruiken.

Tricolore Quinoa met Havergrutten

Klaar terwijl je slaapt
… Het is mogelijk. Ja, terwijl je slaapt. Nee, ik maak geen grapje. En qua tijd? 5 minuten voordat je heerlijk op een oor ligt te snurken en 5 minuten in de ochtend om er nog even extra lekkers bij te gooien. Oh, en doordat je meteen een grote portie maakt, bespaar je jezelf meteen die kleine 5 minuten voor het slapengaan. 🙂

Tricolore Quinoa met Havergrutten

Tricolore Quinoa met Havergrutten

Tricolore Quinoa met Havergrutten

Ingrediënten (3 tot 4 porties)

70 gram havergrutten
90 gram tricolore quinoa (je kunt het ook zelf mengen of neem gewoon één kleur :-))
600 ml water
1 kaneelstokje
1 el vanille extract
3 kardemom peulen
1 tl fijn Himalaya zout

Toppings: wat je hartje begeert (mijn versie? Rood fruit, pindakaas en gebakken banaan. Ok, ok, dit duurde wel ietsje langer dan 5 minuten).

Werkwijze

  1. Doe alle ingrediënten in een pot.
  2. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  3. Haal de pot van de hittebron en doe de deksel erop.
  4. Ga naar bed en slaap lekker.
  5. Geniet de volgende dag van een heerlijk voedzaam ontbijtje met jouw favoriete toppings!

Uiteraard kun je met het bovenstaande recept álle kanten uit. Paar ideeën:

  • Vervang de helft van het water met plantaardige melk (bv. 300 ml kokosmelk). Romigheid gegarandeerd!
  • Hou je van chocolade? Hoppa, een eetlepel cacaopoeder erbij.
  • Speel met specerijen. Doe er bv. speculaaskruiden bij.

Tricolore Quinoa met Havergrutten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s