Smickers

Muziekfeest 2017: afgelopen weekend was het weer zover. Mijn papa heeft dit enkele jaren geleden voor het eerst georganiseerd. Hij speelt zo nu en dan in bandjes als gitarist en dacht: “het lijkt me leuk om mensen bij elkaar brengen om samen muziek te maken.” Mijn ouders wonen op het platteland dus er is voldoende ruimte en zijn we niet snel iemand tot last met een luidruchtige dag en/of avond (behalve de koeien misschien). Leuk was het zeker! En daarom organiseren we het gewoon iedere keer weer.

Muziekfeest 2017
Samen met mijn zusje Rieke

Er wordt altijd groots uitgepakt met eten. Mama staat al 2-3 dagen van te voren te bakken, er wordt van alles geregeld voor op de BBQ en er worden heerlijke salades gemaakt.

Vegan en BBQ
Vorig jaar at ik nog wel een beetje vlees en vis. En zuivel? Behoorlijk veel (ja ja, die “eiwitten heb je nodig bij krachttraining” gedachte zat er nog dik in). Ik vond het dit jaar wel een beetje lastig bij de BBQ. Ik had iets gemaakt voor bij de koffie maar geen lekkere burgers voor op de BBQ. Of een veganistische salade. Iedereen was dus al lekker aan het eten van wat er was en ik moest nog even een salade in elkaar draaien. Beetje onhandig. De volgende keer ben ik beter voorbereid! Gelukkig hadden mijn ouders voor mij en m’n zusje (ook veganist) nog veganistische burgers geregeld. Ze waren niet top, maar hey, we hadden iets te eten haha. En lief dat ze aan ons hadden gedacht.

Voor bij de koffie ’s middags was ik dus wél aan de slag gegaan. Met een nieuw idee. Gevaarlijk… want als het mislukt, staat er dus niets. Al had mama twee schitterende taarten gemaakt dus zo erg was het niet geweest.

Nicecream + Bliss Balls 
Het zou warm worden en al langere tijd wilde ik nicecream proberen te maken. Romig lekker ijs met maar twee ingrediënten: bevroren stukjes rijpe banaan en een scheutje water/plantaardige melk. Ik had al een grote zak met bevroren banaan in de vriezer liggen. Ik dacht ook aan van die lekkere “Bliss Balls”. Kleine ronde balletjes, vaak gemaakt van o.a. dadels, cacao, havermout, noten. Je kunt er alle kanten mee op en het is super gemakkelijk om te maken. Handig, zeker als er veel mensen komen. Glutenvrij, geen geraffineerde suiker en vegan. Waarom ze Bliss Balls heten? “Bliss” betekent “geluk” in het Engels. Ze zijn lekker én gezond, dus kleine balletjes van geluk.

Nu vind ik vooral één soort Bliss Ball über lekker. De snicker versie! Deze heb ik leren kennen bij The Happiness Café in Eindhoven. Tjonge… echt heerlijk. Pinda’s, pindakaas, satésaus, pindakoek… je maakt me echt gelukkig met pinda’s. Ineens moest ik denken aan zo’n Snickers ice cream die ik vroeger weleens at. En toen was het idee geboren: een bodem van mijn favoriete Bliss Ball “deeg” en bovenop nicecream.

Smikkelen
De naam “Smickers” heeft ie trouwens te danken aan mijn zusje en haar vrienden. Het smaakte namelijk naar een Snicker (yeuuuh!) en het was écht smikkelen (dubbel yeuuuuhh!). En toen kwam dat woord ineens bovendrijven. Direct uit de vriezer deed wel een beetje pijn aan de tandjes + brain freeze. Tip: 5-10 minuten laten ontdooien voordat je een hap neemt. Te lang buiten de vriezer laten staan, is ook niet handig. Toen ik na 20 minuten naar de gebakstafel keek, zagen ze er niet meer zo strak uit haha. Hoe dan ook: de lekkerheid (is dat een woord?) gaat er gelukkig niet op achteruit 🙂

Het was wederom een geslaagd muziekfeest. Heel mooi muziek gemaakt, leuke gesprekken, kampvuur in de avond. Rens, een vriend van mijn zusje, vertrok de volgende ochtend met een busje de wijde wereld in. Gewoon, muziek maken en ontdekken. Hij zei: ” Deike, ik heb niet veel plek in m’n busje maar als jij nou eens lekkere én eenvoudige veganistische recepten bedenkt, ga ik die maken.” Hoe leuk is dat? Rens, ze komen eraan!

Vegan en suikervrij: nicecream in de maak

Geweldig! Smeuïg gezond ijs in een handomdraai met maar twee ingrediënten.

De bodem van de gezonde glutenvrije vegan smickersDe glutenvrije bodem en vegan nicecreamDe glutenvrije bodem en vegan nicecream

Nadat je de bodem gemaakt hebt (of ja… de foodprocessor want zelf hoef je niet veel te doen) druk je alles goed aan in de vorm. Daarop komt dan die mooie nicecream.

De glutenvrije bodem en vegan nicecream

Gladstrijken, de vriezer in, dan de chocolade topping erop en weer de vriezer in.

Vegan glutenvrije smickers voor zomerse dagen met nicecream

Ingrediënten (ongeveer 20 repen)

Bodem
240 gram ongezouten pinda’s
200 gram dadels
2 el cacaopoeder
1 tl Himalaya zeezout

Nicecream
600 gram bevroren rijpe banaan, in schijfjes (5 middelgrote bananen)
Scheutje water/plantaardige melk

Topping
100 gram pure chocolade (ik nam deze)
1 el kokosolie

Werkwijze

 1. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor en maal alles tot een plakkerige massa.
 2. Druk de bodem aan in een grote schaal (20x32cm).
 3. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de nicecream in de schoongemaakte foodprocessor.
 4. Laat de bananenschijfjes 5 minuten ontdooien voordat je de foodprocessor aandoet.
 5. Mix alles tot een smeuïge massa.
 6. Spatel de nicecream op de bodem.
 7. Doe de schaal minimaal 3-4 uurtjes in de vriezer.

15 minuten voordat je de schaal uit de vriezer haalt:

 1. Smelt de chocolade au bain-marie (heel gemakkelijk, zie hier).
 2. Doe de kokosolie erbij en meng het goed met de chocolade.
 3. Haal dan de schaal uit de vriezer.
 4. Maak een egale laag bovenop de nicecream. Of “gooi” het erop, net als ik, met een lepel van bovenaf voor een verfklodder effect 🙂
 5. Doe de schaal weer in de vriezer.
 6. Na ongeveer 2 uurtjes is alles opgestijfd en kun je er met een scherp mes mooie repen van snijden.

Je kunt er ook ronde gebakjes van maken. Handig zijn die siliconen bakvormen; dan “druk” je het bevroren Smickers gebakje er gewoon uit. Idee: een knapperige topping bovenop de gesmolten chocolade (dus voordat je alles een 2e keer invriest). Bv. gehakte pinda’s of gedroogde stukjes banaan.

Gezonde vegan en glutenvrije smicker bars met nicecream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s