Krachtige Kurkuma Drank

Oktober 2016 reisde ik voor de eerste keer naar Indonesië. Een plek die al een tijdje op mijn “bucketlist” stond. Nieuwsgierig naar de mensen, de cultuur, de natuur. Nog nooit een voet gezet op het continent Azië. Mijn overgrootmoeder is Indonesisch en mama is geboren op Sumatra. Ik besloot naar Bali te vliegen, wat een “klein” paradijs moest zijn. En ja, dat was het. Toeristisch? Ja, dat ook. Maar buitenom dat, zóveel meer. Lieve en behulpzame mensen, heerlijk eten, schitterende natuur. Mensen, die trouwens écht veel moeite en liefde steken in hun geloof (Hindoeïsme). Offers “knutselen”, schitterende dansen opvoeren. Even terug naar het aspect “toeristisch”. Het heeft ook voordelen, bijvoorbeeld dat de lokale bevolking Engels spreekt. Ik vind het zo fijn om met mensen te kunnen communiceren. En voel me ook best verloren en eenzaam als dit niet kan. Dat ik Duits, Nederlands, Engels en redelijk wat Spaans spreek, is echt handig en fijn. Het lijkt me ook super tof om mijn Spaans te verbeteren en wellicht nog meer talen te leren.

Samen met een lieve Balinese vrouw
Samen met een lieve Balinese vrouw die mijn haar zó mooi kon vlechten.

Natuurlijk ging ik weer op pad om heerlijk Indonesisch eten te ontdekken. Eten maakt mij gewoon blij! Ik heb ook een keer meegekookt bij een Warung (een lokaal restaurantje), gewoon, om te leren hoe alles van het buffet gemaakt wordt. Natuurlijk zijn er ontzettend veel georganiseerde kookworkshops die je kunt boeken, maar ik denk dan: “waarom niet gewoon ergens vragen om een dagje mee te helpen?” Zoveel locals die hun kookkunsten willen delen en het leuk vinden als je meehelpt.

Bij deze Warung ontdekte ik “Jamu”: een krachtig Indonesisch drankje. Het dankt zijn oranje kleur aan het hoofdingrediënt: geelwortel (… euhm, het zou dus oranjewortel moeten heten, naar mijn mening haha), ofwel kurkuma. Er zijn ontzettende veel variaties van Jamu. Bij de een wordt honing toegevoegd, bij de andere gember en tamarinde. Op de lokale markt kun je ook gewoon een glaasje Jamu kopen. Een hele lieve oude man wilde voor mij betalen, omdat hij het leuk vond dat ik zo geïnteresseerd was in het drankje.

Indonesische Jamu
Verschillende soorten Jamu op de lokale markt.

Jamu mag zeker een natuurlijk geneesmiddel genoemd worden. Het heeft zoveel gezondheidsvoordelen! Om er maar een paar van te noemen:

  • Helpt griep te verminderen
  • Ontstekingsremmend
  • Spijsvertering bevorderend
  • Verlichtend bij een opgeblazen gevoel

Aangezien ik al een behoorlijk tijdje stoei met een flinke verkoudheid, besloot ik weer eens Jamu te brouwen. En dat het goed is voor m’n gevoelige darmpjes, is mooi meegenomen 😉 Want hoe gezonder je darmen zijn, hoe beter je weerstand.

Bij deze, mijn variant!

Krachtige Kurkuma Drank

Ingrediënten (voor 1/2 L)

40 gram verse gember
30 gram verse kurkuma
500 ml water
1 tl zwarte peper
Kokosmelk

Werkwijze

  1. Schil en rasp de kurkuma en de gember.
  2. Doe de geraspte kurkuma en gember met het water en de zwarte peper in een pannetje. Breng het geheel aan de kook.
  3. Laat alles ongeveer 30-45 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het ietswat ingedikte mengsel afkoelen.
  5. Blend alles fijn met een staafmixer of blender (optioneel: voor een fijner mengsel, kun je het ook nog even zeven).
  6. Giet het mengsel in een schone fles en bewaar in de koelkast.

 
Bereiding van de Kurkuma Drank

Verwarm 100 ml van de drank met 50 ml kokosmelk en 50 ml water. Niet alleen is de combinatie met de kokosmelk lekker; de natuurlijke vetten zorgen voor een betere opname en werking van de kurkuma in je lichaam. Dit geldt overigens ook voor de zwarte peper. Voeg eventueel wat honing toe om het drankje iets zoeter te maken.

Tip: kurkuma geeft heel erg af. Inweken in water met azijn helpt. En handschoentjes dragen tijdens de bereiding (vergeet ik zelf altijd en loop 2-3 dagen met oranje handen en nagels rond haha).

Verse gember en kurkuma voor JamuKurkuma schillen voor JamuGeraspte gember en kurkuma voor JamuIndonesische Jamu: boost voor je weerstandIndonesische Jamu: boost voor je weerstandJamu met een beetje kokosmelk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s