Warm Wortel-Maïsbrood

Afgelopen zondagavond: net thuis van een weekend bij mijn ouders. Bij mijn ouders is het alles behalve rustig. Bij het ontbijt wordt standaard besproken wat er die dag weer allemaal op de planning staat en gedaan moet worden. Ik plaag ze de laatste tijd met het woord “moeten”. Niets moet, alles mag. En iets willen, is een heel ander verhaal dan iets moeten. Mijn ouders zijn bezige bijtjes. Aangezien ze op het platteland wonen en zelf een groot stuk land hebben (inclusief veel fruitbomen, ontzettend veel gras wat vaak gemaaid moet worden), komt dit ook goed van pas. Oh, over bijtjes gesproken: papa is ook een zeer gepassioneerde imker. Zó gepassioneerd, dat hij desondanks zijn allergie voor bijensteken gewoon doorgaat met zijn hobby!

Al is het bij mijn ouders niet rustig; tóch kom ik tot een soort rust als ik bij ze ben. Door met ze te praten, maar vooral door ze gewoon om me heen te hebben. Het zijn mijn ouders, die mij beter kennen dan wie dan ook. Ouders, die om me geven. Zorgen maken over me. Herkenbaar?

Geen plannen hebben, is soms best fijn. Zondagavond was dit het geval, aangezien ik het plan had om pas maandag naar huis te gaan. Mijn zus en haar vriend kwamen toevallig langs bij mijn ouders en die konden me naar huis brengen. Tof! Eenmaal thuis dacht ik: “wat ga ik vanavond doen”?! En toen kreeg ik ineens zin om te bakken.

Er staat al een langere tijd een pak maïsmeel in mijn voorraadkast. En daarmee wil ik al een nog veel langere tijd maïsbrood mee bakken. Keertje iets anders dan “gewoon brood”. Dus ik ging aan de slag. Glutenvrij, zonder gist en indien gewenst: 100% plantaardig. Ik had hem in een mum van tijd gemaakt en het resultaat? Super lekker!

Warm glutenvrij Wortel-Maïsbrood

Warm Wortel-Maïsbrood

Ingrediënten (voor ongeveer 9 stukken)

300 gram fijn maïsmeel (ik gebruikte deze)
3 tl bakpoeder
1 tl Himalaya zout
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl chilipeper
2 grote eieren*
300 ml ongezoete amandelmelk
2 el olijfolie
250 gram geraspte wortel (courgette/rode biet kan ook)
Handje pompoenpitten

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  2. Meng het bakpoeder, zout en maïsmeel in een grote kom.
  3. Meng in een andere kom de eieren, olijfolie en amandelmelk.
  4. Meng de vloeistof met het meel tot een redelijk vloeibaar beslag.
  5. Schep de geraspte wortel, zwarte peper, chilipeper en pompoenpitten door het beslag heen.
  6. Doe het beslag in een ingevette vierkante bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  7. Na ongeveer 35 minuten is het brood klaar. Ik vind het ’t lekkerst smaken als het nog een beetje warm is. Beetje avocado erop… Yummm!

*Voor een veganistisch brood kun je de eieren vervangen met twee lijnzaad eieren. Meng hiervoor 2 el fijngemalen lijnzaad met 6 el warm water. Laat het 5 minuten staan voordat je het mengt met de olijfolie en amandelmelk.

Zoete variant
Een warm, zoet maïsbrood bij het ontbijt of bij de koffie? Voeg 2 el honing of ahornsiroop aan het beslag toe. Eventueel nog wat rozijnen en walnoten erdoorheen… Smullen geblazen!

Gezond glutenvrij Wortel-MaïsbroodGezond glutenvrij Wortel-MaïsbroodGezond glutenvrij Wortel-MaïsbroodGezond glutenvrij Wortel-MaïsbroodGezond glutenvrij Wortel-Maïsbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s