Ontbijtsalade mét pit

Denk je dat je de enige gek bent die havermout, noten en een pakje kaneel meedraagt in je backpack tijdens de ‘Camino de Santiago’, maar nee hoor, op een ochtend zie je iemand een heel pakket uitstallen op tafel: kurkuma, gember, spinazie, chiazaad en ga maar door. Wat stond er op het menu? Een grote salade met allerlei gezonde ingrediënten. Die heb je wel nodig, om vervolgens weer 25-30 kilometer te wandelen. In de ochtend wilde hij er vooral voor zorgen dat zijn vochtvoorraad weer aangevuld werd. Ja ja, niet onbelangrijk met die heerlijke (flessen) Rioja iedere avond. Oh bij die salade dronk hij geen koffie, maar thee met rozemarijn of tijm. Heerlijk.

Ja, die Camino. Totaal 270 km gewandeld waarvan ik de laatste 170 km op m’n Birkenstocks volbracht heb. Beetje doorzettingsvermogen en goed eten doet wonderen, zullen we maar zeggen 😉

Camino de Santiago op Birkenstock

Geluksvogel die ik ben, heb ik lekker mee mogen smullen met zijn ontbijt. Sindsdien maak ik best vaak een soortgelijke salade als ontbijt. Tevens heb ik de koffie ’s ochtends omgeruild voor een kop kruidenthee. Die koffie pak ik zeker nog, maar gewoon ietsje later. In die salade gaat zóveel ‘good stuff’ voor je lichaam – je gaat vol energie de deur uit! Alles wordt op smaak gebracht met verschillende specerijen. De kaneel geeft het een verwarmende, bijna zoete smaak. De kurkuma en peper maken het kruidig en de scherpe pittige smaak komt van de vers geraspte gember. Waar het allemaal goed voor is?

Gezonde ontbijt salade met fruit, avocado en spinazie

Spinazie: ontgiften van darmen en helpt bij vermoeidheid en duizeligheid.
Chiazaad: bomvol omega-3, proteïne, ijzer en calcium.
Kaneel: remt de groei van schimmels en bacteriën. Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Gember: werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Helpt bij een verkoudheid en misselijkheid.
Kurkuma: vetverbrandend effect, verlichting bij misselijkheid en opgeblazen gevoel.
Zwarte peper: bevordert de spijsvertering en versterkt de werking van kurkuma.

Tussen november en eind maart laad ik m’n boodschappenmandje trouwens vol met mijn favoriete fruitsoort: de kaki. Of is het nou sharon fruit? Oh, je hebt ook nog een persimon. Ik snapte er niets meer van en ben even op onderzoek gegaan. De feiten op een rijtje:

Kaki fruit
Kaki
Sharon fruit
Sharon fruit
Persimon fruit
Persimon
 1. De échte kaki. Herkomst: Azië. De vorm is rond, de kleur is donker oranje. Hij lijkt op een tomaat. Kan niet onrijp gegeten worden in verband met het hoge tanninegehalte. Ja ja alles kan, maar kijk niet raar op als je mond stroef wordt en gaat samentrekken.
 2. Sharon fruit. Herkomst: Israël. De vorm is wederom rond, maar lijkt een beetje platgeslagen. De kleur is eerder mix tussen geel en licht-oranje. De vrucht bevat veel minder tannine dan de kaki en kan ook in onrijp gegeten worden (oftewel: als hij nog wat steviger is).
 3. Persimon. Herkomst: Spanje. De vorm is ovaal, de kleur is een mix tussen geel en licht-oranje. Evenals de sharon fruit kan de persimon onrijp gegeten worden in verband met een laag tanninegehalte.

Nou, op naar mijn favoriete salade. Mét persimon!

Gezonde ontbijt salade met fruit, avocado en spinazieGezonde ontbijt salade met fruit, avocado en spinazieGezonde ontbijt salade met fruit, avocado en spinazie

Ontbijtsalade mét pit

Ingrediënten

 • 200 gram fijngehakte verse spinazie
 • 100 gram diepgevroren of verse bosvruchten
 • 1 banaan
 • 1 persimon
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl kaneel
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl zwarte peper
 • 2 cm verse gember, geraspt
 • 1/2 el chiazaad
 • 100 gram Hüttenkäse (veganistische optie: vervang met stukjes zijdentofu of een handje gemengde noten)
 • Optioneel: verse kruiden zoals munt en basilicum en 1/4 avocado in blokjes

Werkwijze

 1. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
 2. Laat 10 minuten staan. Zo kunnen alle specerijen in de salade trekken en wordt het chiazaad een beetje zacht.
 3. Ja, het is gewoon al klaar. Geniet ervan!

Gezonde ontbijt salade met fruit, avocado en spinazie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s