Zondags Haverbrood

Er is niets beters op een zondagochtend dan een mooie gedekte ontbijttafel met allerlei lekkers. Het geluid van pruttelende koffie of de waterkoker die vrolijk begint te fluiten. Of hét zingende ei dat leuke deuntjes speelt zodat je weet wanneer jouw ei de perfecte gaarheid bereikt heeft.

Maar wat die zondagochtend voor mij nou pas écht perfect maakt? Het moment dat je die warme baklucht opsnuift van versgebakken brood. Dat maakt toch iedereen gelukkig?

Als ik eens rondvraag wie z’n eigen brood bakt, zijn er maar vrij weinig die dit doen. Het is moeilijk, neemt veel tijd in beslag, geen goede keukenmachine. Maar… wat als je eens vertel dat je dit helemaal niet nodig hebt? Dat je in een uurtje, EEN UURTJE (ja, je leest het goed), een heerlijk brood op die ontbijttafel kunt toveren? Waar je dan sowieso éxtra van geniet omdat je het helemaal zelf hebt gemaakt? Juist, je weet wat je komend weekend te doen staat 😉

Dit brood bevat allerlei voedzame ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Tevens kun je ook ‘spelen’ met de ingrediënten. Zo wordt het originele brood gemaakt met tarwemeel. Dit heb ik vervangen door volkoren speltmeel en een klein beetje boekweitmeel. Daarnaast had ik geen karnemelk in huis. Wél yoghurt. Dus heb ik de 2/3 yoghurt aangelengd met wat water. Het brood rijst doordat het zure van de yoghurt reageert met de baking soda, oftewel zuiveringszout. Nee lieve mama, het is niet hetzelfde als huishoudsoda of schoonmaaksoda (toen ik haar vertelde dat ik baking soda had gebruikt, at ze het met een zuur gezicht verder haha). Meer over baking soda en z’n vele voordelen en toepassingen, lees je hier.

Dit brood herinnert me overigens aan een welberuchte scone. Die scone… Sorry, ik droom even weg hoor. Het is een FEIT dat ik nog 1 keer in mijn leven naar Dublin vlieg om die scone te eten bij Avoca. Het was een volkoren scone, warm. Daarbij kreeg ik ‘clotted cream’, jam en hele goede, licht-gezouten boter. Ik heb die scone vooral ‘puur’ gegeten, zo lekker was ie al van zichzelf. Vers gebakken en een fijne smaak en ‘bite’ door de havermout. Ok, wie gaat of gaan er mee haha?! 😀

Voor volgende week zondag óf jouw eerste vrije ochtend: alvast heel veel bakplezier!

Zondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags HaverbroodZondags Haverbrood

Zondags Haverbrood

Zondags Haverbrood

Ingrediënten

 • 120 gram havervlokken
 • 50 gram boekweitvlokken (niet in huis? Gebruik gewoon havervlokken)
 • 240 gram volkoren speltmeel
 • 50 gram boekweitmeel
 • 2 tl baking soda
 • 1 tl vloeibare honing
 • 1 tl zout
 • 175 ml yoghurt
 • 75 ml water
 • 1 ei

Werkwijze

 1. Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius.
 2. Maal de haver- en boekweitvlokken fijn in een keukenmachine.
 3. Meng in een grote kom de fijngemalen haver- en boekweitvlokken, speltmeel, boekweitmeel, baking soda en het zout.
 4. Meng in een andere kom de yoghurt, water, ei en honing.
 5. Maak een kuil in het meelmengsel en giet de vloeistof erbij.
 6. Meng alles voorzichtig met een spatel tot het nét gecombineerd is (als je het deeg teveel bewerkt, rijst het minder goed).
 7. Voeg extra speltmeel toe als het te nat lijkt – voeg extra water toe als het te droog lijkt.
 8. Doe wat meel op je aanrecht en kneed het brood voorzichtig 1-3 keer. Hierna vorm je het brood in een ovale vorm.
 9. Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak met een scherp mes een kruis op het brood*.
 10. Bak het brood 15 minuten op 230 graden Celsius. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden Celsius en bak het brood nog zo’n 25 minuten verder.

Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en een ‘hol’ geluid hoort. Laat het héél geduldig zo’n 15-20 minuten afkoelen. Snijd daarna een dikke plak af, doe er wat Hüttenkäse en jam op (deze jam is mijn favoriet) en aanvallluuuuuuuh.

*Hoezo een kruis?! Nou, traditioneel wordt dit gedaan om de duivel te verjagen en je familie te beschermen. Buitenom dat dit nooit kwaad kan… heeft het ook voordelen bij het bakken van het brood. De hitte van de oven kan zo het dikke gedeelte van het brood beter bereiken. Daarnaast kan het brood zich beter rekken en strekken tijdens het bakken.

Zondags HaverbroodZondags Haverbrood

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s